انحلال شرکت از ثبت شرکت، پیچیده‌تر است

انحلال شرکت به معنای نقطه پایان کار رسمی یک شرکت ثبت شده است. تصمیم برای ثبت انحلال شرکت، مانند تمام موضوعات مربوط به اساسنامه شرکت، باید با توافق همه شرکا و امضای صورت جلسه انجام شود. این توافق با موضوعیت انحلال شرکت توسط شرکا و هیئت رئیسه توسط واحد مربوطه در سازمان ثبت شرکت‌ها ثبت و تایید می‌شود. سرانجام با چاپ آگهی در روزنامه‌های کثیرالانتشار، به اطلاع عموم و سهامداران خواهد رسید.

مراحل انحلال، بعد از تایید و امضای صورت جلسه انحلال شرکت، معمولا پروسه‌ای است که حدود ده روز کاری الی دو هفته، زمان می‌برد. انحلال شرکت به معنای عدم فعالیت رسمی و حقوقی شرکت ثبت شده با آن هویت و نام و شرکا و اعضایی که در سازمان ثبت شرکت‌ها رسما و به صورت مستند قابل استعلام است.

برخی به اشتباه هنگام جستجو در مورد مراحل پایانرسمی فعالیت  شرکت، از عبارت “انهلال شرکت” استفاده می‌کنند. چنین واژه‌ای وجود ندارد و اتمام فعالیت و ختم کاری با واژه انحلال معنا می‌شود.

انحلال شرکت، نیاز به چه مقدماتی دارد؟

به یاد داشته باشید که با انحلال شرکت، مدیر و هیئت رئیسه شرکت دیگر هیچ سمتی نخواهند داشت. انحلال برای شرکت‌های رسمی و حقوقی معنا دارد. با ثبت انحلال، دارایی‌های شرکت میان شرکا به نسبت سهم، تقسیم می‌شود.

شکل 1: پایان دادن به فعالیت رسمی شرکت

شکل 1: پایان فعالیت رسمی شرکت

دلایل انحلال شرکت

دلایل زیر برای انحلال شرکت وجود دارند.

انحلال با اراده و توافق همه شرکا

گاهی هنگام ثبت یک شرکت، زمان مشخصی برای پایان شراکت، مقرر می‌شود. در این صورت وقتی زمان شراکت طبق اساسنامه، به موعد مقرر برسد، باید برای ثبت انحلال، اقدام شود. که البته این مورد نیز، در ذیل انحلال شرکت با توافق و اراده شرکا طبقه‌بندی می‌شود. اما اگر قرار بر این باشد که زودتر از تاریخ مقرر، شراکت به پایان برسد، با توافق تمام شرکا، با ثبت تغییر اساسنامه به صورت رسمی، امکان تغییر و پیش انداختن تاریخ اتمام شراکت، وجود دارد.

انحلال به اراده یکی از شرکا

حق فسخ شراکت، یک حق سلبی است و نه ایجابی؛ یعنی اگر هیچ تاریخی برای فسخ شراکت در اساسنامه ثبت نشده باشد، به اراده و خواست یکی از شرکا با فسخ شراکت‌نامه، می‌تواند موجب منحل شدن شرکت شود. البته این مورد، شرایط مشخصی دارد. اگر حق فسخ در اساسنامه از شریک یا شرکا سلب شود، حق چنین تصمیمی برای شرکا وجود نخواهد داشت. پس حق فسخ نیاز به ثبت ندارد، اما سلب حق فسخ باید در اساسنامه ثبت شود. در صورت عدم ثبت سلب فسخ، حق فسخ به جا و قابل استناد و اجرا است.

  • گاهی فوت یکی از شرکا، عاملی برای توقف فعالیت رسمی شرکت است.
  • برخی دلایل موجه که باید به تایید اداره ثبت شرکت‌ها برسد، می‌تواند موجب توقف فعالیت مجموعه شود. از این جمله می‌توان به نابودی بودجه اقتصادی و ورشکستگی شرکت، اشاره کرد.
  • همانطور که فوت و نبود حضور یکی از شرکا در مجموعه دلیلی برای انحلال رسمی شراکت است، برخی از شرایط نیز که برای یک یا چند تن از شرکا پیش می‌آید نیز می‌تواند علت انحلال باشد.

به هر حال، هر دلیلی که پشت چنین تصمیمی باشد، اگر به امضای شرکا نرسد، قابل ثبت نخواهد بود.

شکل 2:فسخ شراکت

 

ثبت علوی جزئیات و روند ثبت انحلال شرکت را برای مراجعین خود، شرح می دهد.

هر یک از دلایل و موارد مذکور شرایط و تبصره‌های مشروحی دارد که موسسه حقوقی ثبت علوی در این رابطه به ارائه مشاوره رایگان آنلاین و تلفنی می‌پردازد و علاوه بر این، مشاورین و وکلای ثبت علوی با تخصص و تجربه خود، مراحل انحلال رسمی شرکت مبتنی بر دلایل مذکور را پیگیری می‌کنند.

ثبت درخواست انحلال شرکت

درخواست ثبت انحلال شرکت ممکن است بر مبنای جبر یا اختیار باشد. یکی از دلایل مبتنی بر جبر این است که هدف اولیه‌ای که شرکت در هنگام ثبت، به استناد آن ایجاد شده، به سرانجام برسد. بنابراین دیگر دلیلی برای ادامه فعالیت شرکت، وجود ندارد. به یاد داشته باشید، احقاق هدف نهایی شرکت برای انحلال آن، با انقضای فعالیت شرکت که پیش‌تر به آن اشاره شد، فرق دارد.

توافق شرکا برای این که فعالیت شراکتی خاتمه یابد نیز همان درخواست اختیاری برای ثبت انحلال است.

شکل 3: پایان کار یک شرکتشکل 3: پایان کار یک شرکت

 

مراحل انحلال شرکت

در شرکت سهامی عام، بخشی از سهامداران آن را مردم به واسطه سرمایه گذاری تشکیل می‌دهند. در این نوع شرکت، نیاز است که یک جلسه علنی و عمومی فوق العاده با موضوعیت ثبت انحلال، همراه با فراخوان عمومی برگزار شود.

برای شرکت با مسئولیت محدود که میان چند شریک با سرمایه گذاری داخلی شکل گرفته، برگزاری جلسه با حضور شرکا و هیئت رئیسه و مدیر شرکت، کافی است.

پس از امضای صورت جلسه در پایان جلسه مذکور، از طرف تمام شرکا و با اطلاع همه سرمایه گذاران و سهامداران و تعیین نماینده شرکت و مدیر تصفیه برای مراحل پس از انحلال، می‌توان درخواست انحلال شرکت را به اداره ثبت، ارائه کرد. این کار منوط به پرداخت هزینه این درخواست است.

پس از تایید درخواست از جانب واحد ثبتی، مجوز درج و نشر آگهی از این واحد دریافت می‌شود. پس از آن انحلال رسمی شرکت را از طریق چاپ آگهی در روزنامه به اطلاع عموم می‌رسد. مدیر تصفیه و نماینده شرکت به مدت ده سال پس از ثبت انحلال رسمی شرکت، مسئول این هستند که به بدیهی ها و مطالبات شرکت رسیدگی کنند.

مدارک مورد نیاز برای ثبت انحلال شرکت بر اساس نوع شرکت

مدارک لازم برای انحلال، شامل صورت جلسه‌ای است که توسط شرکا و هیئت رئیسه شرکت امضا شده است.

شکل 4: نماینده شرکت پیگیر امور مالی پس از انحلال است.شکل 4: نماینده شرکت پیگیر امور مالی پس از انحلال است.

شرکت سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود:

به انضمام صورت جلسه امضا شده، در صورتی که مدیر تصفیه و نماینده شرکت، یکی از شرکا نباشد، باید مدارک هویتی و کپی شناسنامه او نیز در مدارک، همراه با اصل آخرین روزنامه و اصل دعوتنامه از شرکا لحاظ شود.

شرکت سهامی عام:

مانند مدارک مورد نیاز برای ثبت انحلال رسمی شرکت با مسئولیت محدود است، با این تفاوت که باید اصل آگهی منتشر شده برای دعوت از سهامداران عمومی در روزنامه های کثیرالانتشار در میان مدارک قرار بگیرد.

مدارک انحلال رسمی شرکت تضامنی:

به انضمام صورت جلسه، باید اسناد ثبت شرکت همراه با شناسنامه تمام شرکا در مدارک موجود باشد. به یاد داشته باشید که شرکای شرکت تضامنی، تا پیش از تصفیه کامل بدیهی‌ها و مطالبات شرکت، حق تقسیم و استفاده از دارایی‌های شرکت را ندارند.

شکل 5: شراکت پایان یافته باید ثبت شود.

شکل 5: شراکت پایان یافته باید ثبت شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت + شش =