تاسیس شرکت تعاونی چه مراحلی دارد؟

تاسیس شرکت تعاونی چه مراحلی دارد؟

شرکت تعاونی ، یکی از انواع شرکت‌های تجاری‌ست که توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی که هم‌صنف هستند یا تناسبی مشابه دارند- مثلاً همسایه، دوست، خویشاوند یا همشهری هستند- اداره می‌شود. هدف اولیه این افراد از تشکیل شرکت، دستیابی و رفع نیازهای مشترک و توسعه جایگاه اجتماعی و اقتصادی اعضای آن است.

در حقیقت، این افراد، برای تهیه مسکن یا خرید مایحتاج یا کسب اعتبار و وام، با تشکیل تعاونی، به هم کمک می‌کنند؛ به این صورت که سرمایه معینی را درمیان می‌گذارند و دسته‌ جمعی مشکل را حل می‌کنند. به عنوان مثال، در شرکت‌های تعاونی، با جمع‌آوری پول جزئی که هر عضو می‌پردازد، شرکت کالای مورد احتیاج اعضا را از دست اول خریداری می‌کند و به همان قیمت تمام شده یا با سود بسیار کم و جزئی به اعضا می‌فروشد . از مزایای این کار، این است که دست واسطه‌های غیرضروری در کسب و تجارت و صاحبان این‌گونه مشاغل کاذب کوتاه می‌شود.

شرکت‌های تعاونی دارای شخصیت حقوقی مستقل هستند. همچنین ممکن است اعضا دارای سرمایه و سهم یکسان از سود نباشند؛ اما هر عضو بدون توجه به درصد سهامش، یک رای دارد و نسبت سهام به رای وجود ندارد. در واقع می‌توان گفت که شرکت تعاونی، متکی به اعضاء‌ست و به سرمایه متکی نیست.

لازم به ذکر است که دستیابی به همه‌ی مواردی که ذکر شد، با رعایت قانون و مقرراتی که توسط وزارت تعاون وضع شده است، انجام می‌پذیرد. ثبت تغییرات در شرکتهای تعاونی تنها با گرفتن اجازه از وزارت تعاون است.

شرکت تعاونیدلایل عمده تشکیل شرکت تعاونی

شرکت تعاونی معمولاَ در مواقعی که در ادامه عنوان می‌شود، برای ارائه خدمات و امکانات رفاهی، به خصوص تحت پوشش قرار دادن اقشار کم درآمد، تشکیل می‌شود.

1) وضعیت اقتصادی کشور آشفته و نامساعد باشد.

2) قدرت خرید مردم به علت تورم و گرانی کم باشد.

تشکیل شرکت تعاونی

هر نوع شرکت تعاونی در صورتی که عملکردی مطابق اصول شرکت سهامی داشته باشد یا طبق مقررات مخصوصی که شرکا میان خود وضع کرده و از آن رضایت کامل داشته باشند، می‌تواند تشکیل شود. از الزامات تشکیل شرکت تعاونی، داشتن اساسنامه است. اساسنامه شرکت در واقع به منزله سندی است که به آن اعتبار می‌بخشد. برای ثبت این نوع شرکت در مرحله اول باید”موافقت نامه تشکیل” از طرف وزارتخانه صادر شود. همچنین برای تشکیل این نوع شرکت، لازم است که از طرف وزارت تعاون “مجوز ثبت” صادر شود.

اساسنامه شامل چه مواردی می شود؟

در اساسنامه شرکت تعاونی باید نام شرکت، هدف، موضوع، نوع، حوزه فعالیت، عملیات، مدت، مرکز اصلی، نشانی، میزان سرمایه، مقررات مربوط به اعضا، ارکان، مقررات مالی و کار، انحلال و تصفیه، حداقل و حداکثر اعضا به نسبت سرمایه و فرصت اشتغال و نوع فعالیت قید شود. لازم به ذکر است که نام شرکت باید از اسم به همراه کلمه تعاونی تشکیل شود. اعضا، در صورتی که شرایط مقرر در اساسنامه را دارا باشند، می‌توانند به عنوان عضو، فعالیت کنند. اعضا نیز بر طبق اساسنامه می‌توانند بر تمامی امور نظارت داشته باشند.

مراحل تشکيل شرکت تعاونی

  1. ابتدا باید با پیدا کردن علاقه، توانایی گروه و بررسی نیاز جامعه، موضوع فعاليت شرکت تعاونی خود را مشخص کنیم.
  2. براي تشكيل یک شركت از نوع تعاوني، لازم است حداقل ۷ نفر متقاضي واجد شرايط قانوني برای عضويت انتخاب شوند.
  3. سپس جلسه مجمع عمومي تشكيل می‌شود و سه نفر از بين اعضا به عنوان هيئت موسس انتخاب می‌شوند.
  4. درخواست تشکیل تعاونی به علاوه نام سه نفر که به عنوان هیئت موسس از بین اعضای اولیه انتخاب شده‌اند، تنظیم و معرفی می‌شود. پس از آن، فرم کلیات پيشنهادی مورد نظر تکمیل می‌شود. همچنین مدارک مورد نیاز برای ثبت این شرکت نیز باید آماده ارسال شوند.
  5. مدارک تنظیم شده، باید به اداره تعاون محل زندگی اعضا ارسال شوند. زیرا شما موظف هستید که قبل از ثبت شرکت از اداره کل تعاون استان تهران یا ادارات تعاون شهرستانهای ذیربط هم موافقتنامه دریافت کنید.
  6. پروسه دریافت مجوز از وزارت تعاون حدود 30 الی 40 روز کاری طول می‌کشد.
  7. پس از گذشت این مدت، باید مجوز و اساسنامه اظهارنامه، به اداره ثبت شرکتها ارسال شود.
  8. در نهایت پس از 20 الی 30 روز کاری، آگهی ثبت شرکت تعاونی آماده می‌شود.

مراحل تاسیس شرکت تعاونیتوضیحاتی در مورد اعضای شرکت تعاونی

هیئت مؤسس، تأسیس کننده شرکتهای تعاونی‌ست. پس از آن کسانی که شرایط عضویت را دارند شناسایی و به شرکت دعوت می‌شوند. هیئت مؤسس پس از تهیه طرح و اساسنامه و سایر مشخصات تعاونی، اقدام به دریافت موافقت‌نامه تشکیل تعاونی از وزارت تعاون می‌کند. پس از دریافت اجازه‌نامه ثبت شرکت تعاونی از وزارت تعاون، این هیئت شرکت را ثبت خواهند کرد. در نهایت پروانه تأسیس شرکت تعاونی، بوسیله وزارت تعاون صادر می‌شود.

در جلسه مجمع عمومی عادی، اعضای هیئت مدیره و بازرس‌های شرکت تعاونی با حضور همه اعضا انتخاب می‌شوند. تعداد دفعات برگزاری جلسات مجمع عمومی، معمولاً به صورت سالیانه و جلسات هیئت مدیره به صورت دو هفته یک بار است. البته در شرایطی ممکن است جلسه هیئت مدیره، هفته‌ای یکبار نیز برگزار شود.

بالاترین مقام در شرکتهای تعاونی، مجمع است. اعضای هیئت مدیره از طریق رای‌گیری در مجمع تعیین‌ می‌شوند. هیئت مدیره نیز شامل سمت‌های رئیس، نایب رئیس، منشی، عضو اصلی هیئت مدیره و عضو علی‌البدل است. بازرس تعاونی نباید با هیچ‌کدام از اعضای هیئت مدیره نسبت فامیلی داشته باشد. مدیر عامل تعاونی نیز می‌تواند از اعضای خود هیئت مدیره یا بیرون از آن باشد.

در شرکت‌های تعاونی، همه با هم برابر هستند و همه همکار یکدیگرند. هیچ‌کدام از اعضاء از نظر نژاد، زبان، رنگ پوست، ملیت، شغل و دیگر موارد، بر دیگری برتری ندارند. همچنین رشته تعاون و رفاه یکی از گرایش‌های دانشگاه‌های کشور است که دانشجو می‌پذیرد.

وظیفه هیئت موسس

وظیفه هیئت موسس شامل موارد زیر است:

  • تهيه كليات طرح پيشنهادي و اساسنامه
  • دعوت افراد دارای شرايط به عضويت در شرکت
  • آماده‌سازی طرح توجيهی ضرورت تشكيل تعاوني
  • مشخص کردن ميزان و نحوه سرمايه گذاري و مشاركت وزارتخانه، سازمان و يا شركت دولتي وابسته يا تحت پوشش دولت، بانكها يا تعاوني‌های ديگر (در صورت آمادگی سازمان‌های مذکور برای مشارکت یا سرمایه‌گذاری)
  • اعلام تعداد و مشخصات داوطلبان اوليه عضويت
  • تفکر راجع به نحوه تامین سرمايه و ديگر امكانات مورد نياز براي تشكيل و شروع کار شرکت تعاوني

مسئولیت مالی اعضاء در شرکت تعاونی، محدود به میزان سهم آنان است؛ مگر آن که در قرارداد، شرط دیگری موجود باشد.

مزایای شرکت‌های تعاونی

تعاونی‌ها داراي مزاياي متعددي هستند كه مزاياي اقتصادي آن بسيار برجسته است. اين مزايا عبارتند از:

  1. كسب موقعيت مطلوب در بازار و كنترل قيمت از طريق كوتاه شدن دست واسطه‌ها و افزايش قدرت معاملاتي اعضا
  2. تطابق روز افزون با بازار اقتصاد، به دلايل پيش بيني تحولات بازار به کمک تجربیات مدير، داشتن تسهيلات انبار و درجه‌بندي بهتر كالا از لحاظ كمي و كيفي
  3. قدرت سرمايه‌گذاري بالا در مقايسه با يك فرد تنها
  4.  سرشكن شدن هزينه‌ها
  5. داشتن تخصص فني

شرکت تعاونی

ثبت علوی، یک شرکت فعال و معتبر در زمینه ثبت شرکت، ثبت برند، درخواست انحلال شرکت و… قادر است تا برای شما در کمترین زمان ممکن کارهای ثبتی را انجام دهد .

همچنین مشاوره‌های لازم را برای این کار به شما ارائه دهد.

 برای دریافت راهنمایی می توانید با مشاوران موسسه ثبت علوی به شماره ۸۸۸۲۸۰۰۸-۰۲۱ تماس حاصل نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × سه =