تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی
اظهارنامه عملکرد مالیاتی یک فرم گزارش است که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور، برای صاحبین مشاغل گوناگون که مشمول مالیات بر درآمد میشوند، تهیه و تنظیم شده است. دولت بر طبق این گزارش از تمام درآمدها و سود خالص درآمد اشخاص مذکور مطلع میشود. اداره مالیات، بر طبق این فرم، مبلغ مشخصی به عنوان مالیات برای این اشخاص، در نظر میگیرد.
اگر مقالههای قبلی ما، راجع به مالیات را مطالعه کرده باشید، قطعا متوجه شدهاید که برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی باید اظهارنامه عملکرد مالیاتی را تکمیل و به اداره امور مالیاتی کشور ارائه کنند. اظهارنامه عملکرد مالیاتی یک گزارش از عملکرد مالی واحد تولیدی یا فروشگاهی و خدماتی در طی یک سال مالی است. سال مالی به یک سال شمسی یعنی 365 روز گفته میشود که یک واحد تولید یا فروش، برای خود در نظر میگیرد . واحد مورد نظر، در انتهای این سال، حسابهای مالی خود را بررسی میکند. اما اگر قرار بر این باشد که هر واحد تولیدی یا فروشگاهی، برای خود یک سال مالی جداگانه در نظر بگیردف هرج و مرج به وجود میآید. به همین دلیل، دولت ایران، از ابتدای فروردین تا انتهای اسفند ماه را یک سال مالی در نظر میگیرد.
تمام کسبه و واحدهای تولیدی که سالی یک بار بر طبق قوانین مالیاتی، موظف به پرداخت مالیات هستند، باید در اسفند ماه اظهارنامه عملکرد مالیاتی را تکمیل کنند.
تعریف دقیق اظهارنامه عملکرد مالیاتی
اظهارنامه عملکرد مالیاتی، یک گزارش است. حال سوال اینجاست که این گزارش متشکل از چه مواردیست؟
این گزارش متشکل از تمام گزارشات مالی، اعم از تمام معاملاتی که در طی یک سال مالی گذشته، میان واحد مذکور و اشخاص حقیقی یا حقوقی دیگر رخ داده، میزان مبلغی که در این معاملات دریافت شده، سود خالص این معاملات و سایر هزینهها و مخارج واحد مذکور است. همچنین شخص، درون اظهارنامه، مشخصات هویتی و محل سکونت، محل کار و غیره را نیز ذکر میکند؛ زیرا تمام این موارد، در محاسبه میزان مالیات دخیل هستند.
چه اشخاصی مشمول تهیه اظهارنامه عملکرد مالیاتی میشوند؟
تمام اشخاصی که مشمول قانون مالیاتی مستقیم از نوع مالیات بر درآمد هستند، باید اظهارنامه عملکرد مالیاتی تهیه کرده و به اداره امور مالیاتی شهرستان محل سکونت خود تحویل دهند. به این ترتیب می توان گفت اشخاص زیر مشمول اظهارنامه عملکرد میشوند:
- صاحبین شرکتهایی که شرکت آنها از طرق قانونی به ثبت رسیده باشد.
- صاحبین کسب و کارهای فروشگاهی که دارای جواز کسب از اداره اصناف مرتبط با موضوع فعالیت خود هستند.
پس تمام فعالیتهای مجازی که فرد، به موجب آنها، درآمدی کسب میکند، شامل پرداخت مالیات و به دنبال آن تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی میشوند.
مدارک لازم جهت تهیه اظهارنامه عملکرد مالیاتی
این مدارک، شامل موارد زیر است:
- تصویر ترازنامه اشخاص حقیقی و حقوقی ( مشاغل گروه اول)
- تصویر فاکتورهای اثبات میزان سود و زیان واحد مذکور
- تصویر فاکتورهای خرید و فروش
- تصویر گردشهای مالی خرید کالاها و مواد اولیه
- تصویر فاکتورهایی که بر مبنای آنها مبلغ تمام شده کالا یا خدمات برای واحد مذکور اثبات میشود
- ارائه شماره ثبت پلمپ دفاتر قانونی واحد مذکور
- مدارک سایر مالیاتهای پرداختی در طول سال مانند مالیات ارزش افزوده
- اطلاعات محل سکونت و محل کار و غیره
محاسبه مبلغ مالیات بر طبق خود اظهاری
نکات زیر در این مورد مطرح هستند:
نکته 1:
مشاغل گروه اول، به مشاغلی گفته میشود که درآمد سالانه آنها بالغ بر 30 میلیارد ریال و یا اینکه ده برابر مجموع مالیاتی که موظف به پرداخت آن هستند، بالغ بر 30 میلیارد ریال باشد. این اشخاص عبارت از صاحبین کارخانهها، صاحبین معادن، آزمایشگاهها، هتلها، صرافیها، کلینیکهای تخصصی، زایشگاهها و فروشگاههای زنجیرهای هستند. دو مورد از اشخاص، با اینکه چنین درآمدی دارند، شامل این قانون نمیشوند. این دو مورد عبارتند از: دارندگان کارت بازرگانی و بازرگانانی که در زمینه صادرات و واردات فعالیت دارند.
نکته 2:
شرکتهای پیمانکاری نیز جزو مشمولین تکمیل اظهارنامه عملکرد مالیاتی هستند که باید به هنگام تکمیل اظهارنامه، تصویر تمام قراردادها و فاکتورهای مربوط به خرید مصالح و سایر موارد را برای پروژههای خود را ارائه دهند.
مهلت تکمیل اظهارنامه مالیاتی
پایان سال شمسی یعنی اواخر اسفند ماه، پایان سال مالی و زمان تکمیل اظهارنامه مالیاتی است. با این وجود دولت برای راحتی اشخاص این زمان را طولانیتر در نظر میگیرد. مهلت تکمیل و ارائه اظهارنامه عملکرد مالیاتی، برای اشخاص حقیقی تا 31 خردادماه و برای اشخاص حقوقی تا 31 تیر ماه سال مالی بعدی خواهد بود.
اشخاصی که در این زمان برای تکمیل و ارائه اظهارنامه مذکور هیچ اقدامی نکنند، موظف به پرداخت جریمه خواهند شد. مهلت گفته شده در اکثر سالها از طرف دولت تمدید میشود. برای مثال اگر دولت در روزهای انتهایی خرداد ماه با میزان بالای ارائه اظهارنامه مواجه شود با تمدید مهلت تکمیل اظهارنامه عملکرد، از جریمه شدن اشخاص باقیمانده جلوگیری میکند. اگرچه در هرحال بهتر است در مهلت 3ماهه، برای تکمیل اظهارنامه و ارائه مدارک اقدام نمایید تا با مشکل مواجه نشوید.
جریمه عدم تکمیل اظهارنامه عملکرد مالیاتی
بر طبق ماده 192 قانون مالیات، اشخاصی که موظف به تکمیل اظهارنامه مالیاتی هستند، اما در مدت مقرر برای تکمیل و ارسال اظهارنامه عملکرد هیچ اقدامی انجام ندهند، موظف به پرداخت جریمه نقدی نیز خواهند شد. مبلغ این جریمه برای اشخاص حقیقی و صاحبین مشاغل 30% میزان مبلغ مالیاتی است که دولت برای آنها تعیین میکند. برای سایر اشخاص این عدد، 10% خواهد بود.
جریمه عدم تکمیل فرم خود اظهاری
اولین اقدامی که هر شخص پیش از تکمیل اظهارنامه عملکرد مالیاتی باید انجام دهد، ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتیست. اگر این ثبت نام صحیح باشد، یک کد با عنوان کد اقتصادی یا کد مالیاتی برای فرد ارسال میشود. پس از دریافت کد مالیاتی، شخص قادر به طی سایر مراحل خواهد بود.
در انتهای خوداظهاری نیز یک کد پیگیری برای شخص ارسال میشود . مودی، با استفاده از این کد، میتواند از تمام مراحل و نتایج خود اظهاری مطلع شود. در نگهداری این دو کد تا انتهای مراحل و تعیین میزان مبلغ مالیاتی که برایتان درنظر گرفتهاند،کوشا باشید.
سخن نهایی
ثبت علوی، یکی از شرکتهای ثبت فعال در تمام زمینههای مالیاتی است و شما را در زمینه تکمیل فرم خود اظهاری یاری خواهد کرد.
برای تکمیل فرم اظهارنامه عملکرد مالیاتی بهترین راه اقدام از طریق کارشناسان این رشته می باشد.
برای دریافت راهنمایی میتوانید با مشاوران موسسه ثبت علوی به شماره ۸۸۸۲۸۰۰۸-۰۲۱ تماس حاصل نمایید.
بدون دیدگاه