درخواست انحلال شرکت به چه صورتی انجام می شود؟
درخواست انحلال شرکت به روشهای مختلفی انجام میشود. برخی از شرکتها، بعد از فعالیتهای تجاریشان با توجه به دلایلی که دارند، فعالیت خود را متوقف میکنند. این عدم فعالیت، اگر در اساسنامه شرکت نوشته شده باشد، میتواند به دلیل اتمام زمان فعالیت شرکت باشد یا به هر دلیلی، شرکت دیگر امکان ادامه فعالیت را نداشته باشد.
به این پروسه، انحلال شرکت گفته میشود. در قوانین تجارت نوشته شده است که اگر شرکتی قصد انحلال داشته باشد، باید انحلال خود را به اداره ثبت شرکتها و همینطور عموم مردم اعلام کند. این اعلام باید به صورت درج در روزنامه رسمی کشور باشد. شرکت موظف است که در مدت معینی، امور ناقص شرکت را تکمیل کند.
انواع درخواست انحلال برای شرکتها
درخواست انحلال شرکت انواع مختلفی دارد. نوع اول انحلال قهریست. انحلال قهری یک شرکت، اجباری است و در زمانی انجام میشود که شرکت دچار ورشکستگی شده باشد. البته توجه داشته باشید که شما برای انحلال قهری و ورشکستگی نیازی به حکم دادگاه ندارید و میتوانید شرکت خود را منحل کنید.
نوع دوم با تصمیم مجمع عمومی است. این نوع را در ادامه توضیح خواهیم داد. نوع آخر هم انحلال یک شرکت با حکم قضایی است. البته در مواردی که دادگاه میتواند حکمی برای انحلال یک شرکت صادر کند؛ در این حالت، می توانیم بگوییم که انحلال شرکت به صورت اجباری انجام شده است.
این نکته حائز اهمیت است که دادگاه در ابتدا یک مهلت 6 ماهه به شرکت شما میدهد. در صورتی که در این مدت، نتوانید ایرادات شرکت را برطرف کنید، دادگاه حکم انحلال آن را صادر میکند.
مراحل انجام کار
برای درخواست انحلال شرکت ابتدا باید یک مجمع عمومی فوق العاده تشکیل شود. در این جلسه تمام اعضا و شرکا باید حضور داشته باشند. برای انحلال، همه شرکا باید به به نتیجه رسیده باشند.
حتی اگر یک نفر از اعضا مخالف باشد، انحلال شرکت منتفی میشود. مگر اینکه تشرفات آگهی دعوت را رعایت کنند و آگهی دعوت مجمع را در روزنامه کثیرالانتشار شرکت درج کنند. سپس باید شخصی را که موافقت کامل خود را اعلام کرده باشد، به عنوان مدیر تصفیه انتخاب کنند.
مدیر تصفیه باید صورت جلسهای را بنویسد و امضا کند که وظیفه تصفیه کردن حسابهای شرکت را دارد. از زمان انتخاب مدیر تصفیه، وظایف و اختیارات اعضاء هیئت مدیره شرکت، خاتمه یافته تلقی میشود و مدیر تصفیه نماینده شرکت منحل و در حال تصفیه محسوب میشود.
بعد از تنظیم صورت جلسه همه اعضا و مدیر تصفیه باید صورت جلسه را مهر و امضا بزنند. پس از امضای صورتجلسه انحلال شرکتها، مدارک لازم به همراه صورتجلسه امضا شده، باید از طریق اداره پست به اداره ثبت شرکت ها تحویل داده شود.
تصفیه شرکت باعث آن میشود که شرکت به نقد کردن دارایی، دریافت مطالبات، پرداخت دیون و انجام تعهدات شود. البته بدیهی است که برای انجام این اعمال، شرکت باید شخصیت خود را حفظ کند.
پس از انحلال نیز، از شخصیت حقوقی شرکت آثاری باقی میماند. حفظ نام و محل شرکت و داراییهای شرکت در مالکیت خود شرکت، از جمله مواردی هستند که باقی میمانند.
اعلام ورشکستگی
ورشکستگی، یک پایان تلخ برای شرکتهای تجاری و تاجران است. مشکلات و فشارهای اقتصادی و ضعف مدیریتی، از مهمترین عواملی هستند که باعث میشود یک بنگاه اقتصادی یا یک فرد تاجر، ورشکسته شود.
بر طبق قانون سه حالت ورشکستگی وجود دارد. حالت اول ورشکستگی عادی است. در این نوع ورشکستگی، تاجر یا شرکت تجاری، بدون تقصیر یا تقلب و به علت شرایط و اوضاع موجود مثل عوامل خارجی مانند تحریم و یا حوادث غیر قابل پیش بینی ورشکسته میشود.
حالت دوم ورشکستگی به تقصیر است. در این حالت، اشتباه تاجر و کوتاهی او، موجب ورشکستگی شرکت میشود. ورشکستگی به تقصیر، از جرایم غیر عمد به حساب میآید. این نوع ورشکستگی، معمولا به دلیل نداشتن دفتر تجاری و مشخص نبودن صورت دارایی و تعهدات شرکت یا انجام تعهد بیش از وضعیت مالی خود به وجود میآید.
حالت آخر، ورشکستگی به تقلب است. در این نوع ورشکستگی، تاجر با تقلب و سوء نیت خودش را ورشکسته اعلام میکند. در این حالت شخص تاجر مجرم است. دلایل ورشکستگی به تقلب میتواند اختفاء دارایی، از بین بردن مال با معاملات صوری و غیر واقعی و ایجاد بدهی غیر واقعی به منظور نمایش مبلغ بدهی بیش از مقدار اصلی باشد.
عدم فعالیت شرکت
یک شرکت ممکن است که بعد از ثبت، به دلایل مختلفی از فعالیت دست بردارد. عدم بودجه کافی، عدم رشد شرکت، برهم خوردن شراکت و مواردی از این دست، میتواند باعث آن شود که یک شرکت هیچ گونه فعالیتی را ظرف مدت یک یا چند سال نداشته باشد.
یکی از مسائلی که در این شرایط با آن مواجه میشویم، اظهارنامههای مالیاتی هستند. یک شرکت حتی اگر غیر فعال هم باشد، باید اظهارنامه مالیاتی به اداره مالیات و دارایی ارائه کند. نامه عدم فعالیت یک شرکت باید حتما در سربرگ رسمی شرکت به همراه مهر و امضای رسمی مدیر شرکت باشد.
این نامه را شما باید زمانی تنظیم کنید که شرکت شما در یک سال گذشته هیچ گونه فعالیت مالی نداشته است. برای عدم گردش حساب بانکی شرکت، باید از یک بانک، گواهی عدم فعالیت را بگیرید. سپس اداره مالیات از عدم فعالیت شما استعلام میگیرد.
توجه داشته باشید که نباید هیچ گونه ثبت حسابداری در دفاتر قانونی شرکت باشد و در حساب بانکی هم نباید تراکنشی ثبت شود. دقت کنید که حتی تراکنشهای کوچک هم میتواند باعث رد نامه عدم فعالیت شرکت شما شود. این اتفاق باعث میشود که شما مشمول جریمههای سنگینی شوید.
نحوه انحلال شرکتها
بعد از آگهی انحلال شرکتها در روزنامه رسمی کشور و روزنامه کثیرالانتشار، به شما زمانی برای ثبت صورتجلسه انحلال داده میشود. زمان انحلال یک شرکت، موضوع مهمی است که باید به آن توجه کرد. شما تقسیم داراییها یا بدهیهای شرکت بین اعضا و تعین تکلیف آنها بین شرکا یا سهامداران را مشخص کنید. برای انحلال یک شرکت فرصت سه روزهای مشخص میشود که باید در آن صورتجلسه انحلال را به ثبت برسانید. در غیر این صورت باید تمامی مراحل را دوباره از ابتدا انجام دهید.
توجه داشته باشید که درخواست انحلال شرکت میتواند به صورت متفاوتی باشد. این موضوع به نوع انحلال هم بستگی دارد. مجمع عمومی فوق العاده و همینطور مرجع قضایی، قابلیت این درخواست انحلال شرکت را دارند. این درخواست آنها، باید توسط سهامداران شرکت امضا شود.
سخن پایانی
همان طور که گفتیم یک شرکت ممکن است به دلایل مختلفی پس از مدتی به دوران فعالیت کاریشان پایان بدهند و شرکت را منحل کنند. به طور کلی درخواست انحلال شرکت از چند طریق صورت میگیرد. این درخواست، یا از طریق مراجعه به مراجع ذیصلاح قضایی و به حکم دادگاه، یا توسط ارکان تصمیم گیرنده شرکتها مانند مدیران شرکت صورت میگیرد.
همچنین در مورد شرکتهای تعاونی و شعب و نمایندگی شرکتهای خارجی در ایران، بوسیله دستگاههای متولی و تصمیم گیرنده، شرکت منحل میگردد. البته توجه داشته باشید که نحوه انحلال و مقام تصمیم گیرنده انحلال شرکتها و حد نصاب آن در انواع شرکتهای تجاری به شکل متفاوتی خواهد بود.
ثبت علوی، یک شرکت فعال و معتبر در زمینه ثبت شرکت، ثبت برند، درخواست انحلال شرکت و… قادر است تا برای شما در کمترین زمان ممکن کارهای ثبتی را انجام دهد و همچنین مشاورههای لازم را برای این کار به شما ارائه دهد.
برای دریافت راهنمایی می توانید با مشاوران موسسه ثبت علوی به شماره ۸۸۸۲۸۰۰۸-۰۲۱ تماس حاصل نمایید.
بدون دیدگاه