دعاوی ثبت برند

دعاوی ثبت برند

برای رقابت در دنیای تجارت، ثبت برند و علامت تجاری اهمیت زیادی دارد. شما می توانید محصول و خدمات خودتان را با استفاده از یک نام به همه معرفی کنید و هر کسی با شنیدن نام برند شما آن را بشناسند.

از آنجایی که امروزه مشاغل زیادی در زمینه‌های مختلف تولیدی، خدماتی و بازرگانی افزایش پیدا کرده است؛ صاحبان مشاغل مختلف به برند و تبلیغ نیاز بیشتری دارند. به طوری که این امر منجر شده است که بسیاری از صاحبان مشاغل به دنبال حمایت از علائم تجاری و لوگوی خود باشند. در عین حال سو استفاده های در این زمینه مانند کپی برداری از برند بوجود آمده است که منجر به دعاوی ثبت برند می شود.

چرا که کسب اعتبار، درآمد و توسعه تولیدات و خدمات تنها با وجود نامی پیشرفته حاصل می‌شود و به هر اندازه این نام و نشان پیشرفت داشته باشد و شغل شما در تبلیغات بیشتر دیده شود؛ به حمایت و حفاظت فراوان تری نیاز دارد. از آنجایی که افراد زیادی به دنبال کپی و مشابه سازی برندهای تجاری افراد دیگر هستند؛ باید هنگام ثبت علامت تجاری به این موضوع توجه بیشتری داشته باشید که این افراد توانایی سو استفاده از برند شما را نداشته باشند.

برند چیست ؟

برند یا علامت تجاری به نام تجاری یک کالا و یا خدمت یک شخص حقیقی یا حقوقی و یا مشترک گفته می شود که برای صاحب امتیاز برند, ایجاد تمایز می کند و باعث می شود که کالاها و یا خدمات دارنده برند با ایجاد تمایز در بازار رقابتی وارد شود در واقع ثبت انواع برند باعث می شود که محصولات و خدمات فروشنده خاص باشد و از سایر رقبا متمایز گردد.

چرا باید برند خود را ثبت کنم؟

برای اطمینان از عدم کپی برداری رقبا و عدم استفاده آن‌ها از محصولات شما و به عبارتی انحصاری بودن تجارتتان، توصیه می‌شود که حتما به سوی ثبت برند رفته تا مالک و صاحب انحصاری نام کالا و یا حتی محصول خود باشید. ممکن است در حین مراحل ثبت برند یا پس از آن با مشکلات متعددی مواجه شوید مانند سوء استفاده از برند مربوطه یا … که در این صورت می توانید نسبت به آن اعتراض یا به عبارتی به دعاوی ثبت برند اقدام نمایید.

در چه مواردی دعاوی ثبت برند جایز است ؟

اگر برند ثبت شده به اندازه ای به سایر برند ها شباهت داشته باشد که مشتریان را در تشخیص برند شما به اشتباه بکشاند، در این صورت می توان نسبت به برند مربوطه اعتراض نمود .
همچنین در مواقعی که شخصی برند مربوطه را متعلق به خود بداند نیز اعتراض به آن جایز است .

اعتراض و دعاوی ثبت برند تجاری ما

افراد فرصت طلب حتی از برندهای ثبت شده نیز جهت سودجویی استفاده می‌کنند. اما این مشکل با شکایت از طرف مالک برند در زمانی کوتاه برطرف شده و کلیه خسارات معنوی و مادی از آن فرد متخلف دریافت می‌شود. ضمن اینکه برای او جزای کیفری نیز وجود دارد.

دعاوی ثبت برند مواردی همچون باطل کردن علامت تجاری معارض، مطالبه خسارت، توقیف و پلمپ، تعقیب شخص و مجازات او را شامل می‌شود. به طوری که فردی که به کپی یا شبیه‌سازی برند شما اقدام کرده است؛ مجازات خواهد شد زیرا دعاوی ثبت برند جزو حقوق اولیه صاحب برند است.

به عنوان مثال اگر یک کسب‌وکار قدیمی و معتبر در حوزه خاص به شرکتی با علا‌‌مت تجاری مشابه برخورد کند، می‌تواند با استفاده از دعاوی ثبت برند از حقوق مالکیت خود نسبت به حفاظت از علا‌مت تجاری و شهرت برند خود دفاع کند.

برای طرح دعوی علیه شرکت با علامت تجار‌‌ی مشابه، شرکت شاکی باید اسناد و مدارک خود را مبنی بر استفاده شرکت رقیب از علا‌‌مت تجاری مشابه آماده کند.

در واقع در این دعاوی ثبت برند، شرکت‌ها باید در تلاش باشند تا قاضی پرونده را نسبت به استفاده یا عدم استفاده از علا‌مت تجاری مشابه قانع سازند. ملاک‌های قضاوت در پرونده‌های علامت تجار‌ی مشابه با علامت تجاری معروف، سابقه برند، قدرت تجاری و دایره مشتریان، ارزش سهام، صادرات، شباهت ظاهری و… هستند.

قوانین مربوط به جعل برند یا علامت تجاری

بر اساس ماده ۶۱ قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علائم تجاری:

اگر در دعاوی ثبت برند یک شخص اثبات شود که شرکتی با استفاده از علا‌مت تجاری مشابه، حقوق مالکیت شرکت دیگری را نقض کرده است، به حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه یا علاوه بر جبران خسارت، به جریمه نقدی یک تا پنج میلیون تومانی و یا هردوی این مجازات‌ها محکوم می‌شود.

نقض علا‌مت تجاری در فضای مجازی چگونه انجام می‌شود؟

گفتیم که هدف از طراحی علامت تجاری تمایز و تفکیک محصولات و خدمات یک شرکت از سایر شرکت‌های مشابه است. شرکت‌های تجاری غالبا با ثبت علامت تجاری و ثبت برند خود تلاش می‌کنند تا از نقض علامت تجاری خود جلوگیری به عمل آورند و حق استفاده انحصاری را از آن خود کنند.

یکی از اقسام نقض علامت تجاری، نقض علا‌مت تجاری در فضای مجازی است.

به طور کلی ممکن است یک شرکت با استفاده از ظرفیت‌های فضای مجازی، به استفاده از علامت تجاری شرکت رقیب خود بپردازد. به طور مثال از علامت تجاری می‌توان در صفحات اینستاگرامی مشابه استفاده کرد یا آنکه با سوءاستفاده از علامت تجاری یک شرکت، گروه و کانال‌های تلگرامی تاسیس کرد و جریان مشتریان کسب‌وکار را به سمت خود هدایت کرد. همچنین تاسیس سایت با استفاده از علامت تجاری کسب وکارهای دیگر از مهم‌ترین مصادیق نقض علامت تجار‌ی و از علل دعاوی ثبت برند در‌ فضا‌ی مجازی به حساب می‌آید.

البته قابل ذکر است که اصولا کپی و سوءاستفاده از علامت تجاری و نقض حقوق مالکیت ، در فضای مجازی به نسبت، آسان‌تر و پیگیری و شناسایی متخلفان دشوارتر است.

 

دعاوی ثبت برند

پیگیری نقض علا‌مت تجاری د‌ر فضا‌ی مجازی چگونه است؟

به طور خلاصه، نقض علامت تجاری در فضای مجازی آثاری مشابه همان نقض علا‌مت تجا‌ری در فضای حقوقی دارد.

شرکتی که در صدد ثبت علامت تجاری خود است و یا از پیش علامت تجاری ثبت شده دارد، می‌تواند هنگامی که با نقض علا‌مت تجاری در فضای مجازی روبرو شد، اقدام به طرح  دعاوی ثبت برند کند. بر این اساس شاکی بایستی اثبات کند که علامت تجاری نقض شده در فضای مجازی، به کسب‌وکار وی ربط دارد و به نوعی کپی یا اقتباس از آن بوده است.

مهم‌ترین مدرک برای طرح دعاوی ثبت برند در این موضوع، گواهی ثبت علامت تجاری به همراه تاریخ مقدم آن است.

با این حال باید توجه داشت که دعاوی دعاوی ثبت برند از ظرافت‌های حقوقی خاصی برخوردار هستند که باید در هر مورد به آن توجه داشت.

لازم به ذکر است که اگر 3 سال از ثبت برند مربوطه گذشته باشد و متقاضی اعتراضی نکرده باشد، دیگر امکان اعتراض نخواهد داشت مگر در شرایطی که معترض بتواند این را اثبات کند که شخص صاحب برند این موضوع را می دانسته که این برند توسط شخص دیگری مورد استفاده قرار می گرفته است ولی بدون در نظر گرفتن این موضوع اقدام به ثبت برند کرده است .

که البته اگر در مقابل ، صاحب برند بتواند اثبات کند که شخص معترض پیش از این سه سال می دانسته که برند مربوطه ثبت شده است ، در این صورت درخواست شخص معترض رد خواهد شد .

برای جلوگیری از کپی برداری نام تجاری دیگران چه می توان کرد؟

در ثبت برند، نخستین و مهترین مرحله عبارت است از استعلام ثبت علایم تجاری. استعلام برند بدین معناست که شما می‌بایست استعلام نمایید که آیا مشابه برند مورد نظر شما تا کنون ثبت گشته است و یا خیر. این امر باعث جلوگیری از جرم و جنایت در این زمینه و طرح دعاوی ثبت برند از سوی صاحب برند می شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × چهار =