دعاوی علامت تجاری
علامت تجاری اولین راه برای معرفی محصولات یا خدمات به مشتریان یا رقیبها است. برای همین هر تولید کننده یا عرضه دهنده خدمات باید با یک نام تجاری، خود با به بازار معرفی کند. علامت تجاری، علامتی برای نمایش تفاوت کالاهائی که توسط شخص یا شرکت خاصی تولید شدهاند.
برای مثال دو شرکت که هر دو لبنیات تولید میکنند ولی برای تمایز کالای خود، از علامت تجاری مخضوض به خود استفاده میکنند. علامت تجاری آبروی حرفهای یک تجارت است. این علامت، نشان دهندهی میزان تلاش مالک آن برای کسب اعتبار در بازار رقابت و محبوبیت در بین مشتریان است.
دعاوی علامت تجاری دقیقا به همین دلیل حساس هستند. دلیل وجود قوانین و دعاوی علامت تجاری، میزان اهمیت غیر قابل وصف علامت تجاری را به وضوح نشان میدهد. در صورت تمایل میتوانید سایر مزایای ثبت علامت تجاری را در مقاله «ثبت علامت تجاری چه مزایای دارد؟» مطالعه فرمایید.
بعد از ثبت علامت تجاری، حق انحصاری استفاده از این علامت متعلق به مالک آن علامت میشود. در صورتی که این حق مورد تجاوز قرار گیرد، مالک آن علامت میتواند برای جلوگیری از این کار و دفاع از حق خود، به دادگاه مراجعه و بر طبق قانون، اقامه دعوی برای علامت تجاری خود بکند. به این کار طرح دعاوی علامت تجاری می گویند. قوانین زیادی در مورد دعاوی علامت تجاری گذاشته شده است. تمامی قانونهای دعاوی علامت تجاری، به علت برقراری قانون و حفظ حقوق صاحبین علامتهای تجاری است.
انواع دعاوی علامت تجاری
این دعاوی انواع مختلفی دارد که از میان آنها میتوان به توقیف علامت تجاری، ابطال علامت تجاری، جعل علامت تجاری و جرم استفاده از علامت تجاری اشاره کرد.
توقیف علامت تجاری
یکی از دعاوی علامت تجاری، توقیف علامت تجاری اشت که بسیار حائز اهمیت است. به دلیل این که علامت تجاری بسیار دارای ارزش است، این دعوا بسیار اهمیت دارد. در قوانین توقیف، منظور از ارزش، میزان ارزشمندی مالی و معاملاتی است. به دلیل اینکه همان طور که میدانید، برند و علامت تجاری قابلیت خرید و فروش و نقل و انتقال را دارد. پس از لحاظ مادی دارای ارزش زیادی است.
توقیف در معنای لغوی، به معنی برای خود نگه داشتن و بازداشت کردن شیء است که دارای معلومات قانونی نباشد و یا فردی در مورد آن، خلاف قانون عملی را انجام داده باشد. در این صورت توقیف از سوی قانون اعمال میشود. علائم تجاری هم شامل این قوانین میشوند.
جعل علامت تجاری
جعل نیز یکی از دلایل دعاوی علامت یا نشان تجاری است. این کلمه در معنای لغوی به معنی ایجاد سندی رسمی، کاملا خلاف واقعیت و حقیقت با هدف تقلب و استفادهی غیر صحیح و ساختگی است. اقتدا نام تجاری، اقتدا و جعل علامت تجاری، لحاظ کردن کالایی به جای کالا دیگر، اسباب چینی برای آسیب زدن به شهرت و معروفیت تجاری دیگران و دیگر موارد ،از جملهی این جعلها قرار دارند.
مجازاتهای جعل علامت تجاری
در کشور، جعل سندهای رسمی و موارد مهم دیگری مانند علامتهای تجاری جرم سنگینی به حساب میآید و دارای مجازات سنگینی است. این مجازات شامل موارد زیر است:
1) کسی که با ترویج موارد جعل یا آگهی بیاصل و یا خرید اجناس پایینتر از نرخ معین نزد فروشندگان یا به واسطه مواضعه و اتفاق بین مالکین و فروشندگان، قیمت اجناس و امتعه یا بروات و سهام و مانند آن را، زیاده بر نرخ عادله، زیاد یا کم کند به حبس از سه ماه تا یک سال و همچنین تا 74 ضربه شلاق، محکوم خواهد شد.
2) کسی که کالایی را به جای کالا دیگر جا بزند و یا کم بفروشد یا به طور کلی هر کس مشتری را از جهت مقدار یا کیفیت معامله، فریب دهد، به مجازات شلاق تا 74 ضربه، محکوم میشود و این مجازات، درباره اشخاصی که شئ تازه ساخته شدهای را به جای شیء قدیمی جا بزند و مشتری را فریب دهند نیز برقرار است.
3) کسی که علامت تجاری ثبت شده در ایران را با اطلاع به وجود داشتن آن علامت تجاری، جعل کند یا با دانستن اینکه علامت تجاری ساختگی است از آن استفاده کند یا در سطح اوراق و اعلانات یا روی محصولات قرار دهد یا با دانستن جعلی بودن، آن را به فروش گذاشته یا به فروش برساند یا به الحاق کسر یا با تغییر قسمتی از خصوصیات آن را، تقلید کند به طوری که موجب فریب مشتری شود، به مجازات شلاق تا 74 ضربه محکوم خواهد شد.
چه کسانی حق اعتراض یا طرح دعاوی علامت تجاری دارند؟
در دعاوی علامت تجاری اشخاصی میتوانند اعتراض به ثبت علامت تجاری داشته باشند که در دو حالت زیر قرار داشته باشند:
- در حالت اول امکان دارد علامتی که شما به ثبت میرسانید تا حدودی به یک علامت تجاری معروف یا علامتی که پیش از شما ثبت شده، شباهتی داشته باشد که در این صورت دو اعتراض به علامت تجاری شما وارد است. درمورد اعتراض اول، به دلیل اینکه علامت تجاری معترض زمان و هزینه صرف بازار رقابت و بازار اقتصادی صرف نموده است تا بتواند شناخته شود مطرح شود. علت اعتراض دوم هم این است که مشتریانی که مدتها وقت برایشان صرف شده است تا برند را بشناسند، دچار اشتباه میشوند.
- در حالت دوم، قانون به علامت تجاری معترض اجازه داده است که اعتراض به ثبت برند مذکور داشته باشند. این حالت در مورد افرادی است که علامت تجاری مذکور را دقیقا مشابه علامت تجاری خود میداند.
نحوه رسیدگی به دعاوی علامت تجاری
ممکن است علامت تجاری تا مرحله انتشار در روزنامه که مرحله اعلام به عموم است، شخص معترضی پیدا نکند. این معترضان ممکن است با استناد به مواد قانونی، این ثبت علامت شما را مجاز ندانند. گاهی نیز به دلیل اینکه علامت شما متعلق به آنهاست اما هنوز برای ثبت اقدام نکردهاند به ثبت علامت تجاری شما معترض شوند. که البته هر دوی اعتراضات ذکر شده چنانچه از راه صحیح مطرح شوند، میتوانند نتیجه مطلوب را برای افراد معترض به ثمر برسانند.
البته طبق قانون پس از انتشار آگهی علامت تجاری، اگر هر شخصی نسبت به ثبت علامت شما معترض باشد، میتواند اعتراض خود را بیان کند اما قانون گذار دعاوی نشان تجاری، جهت اعتراض این افراد مهلتی ۳۰ روزه مشخص کرده است. این مهلت از تاریخ انتشار آگهی شروع میشود.
مراتبی که معترض به آگهی ثبت علامت تجاری، باید طی کند
معترضان باید در اعتراضنامه خود خواسته دعوا را اعلام بکنند. خواسته دعوا میتواند عدم رعایت هر یک از مواردی که بیان شد، باشد. اعتراض نامه در دو نسخه تنظیم میشود. در این اعتراضنامه، معترض باید دلایل و مدارک استنادی خودش، به همراه رسید پرداخت هزینه رسیدگی به اعتراض را به مرجع ثبت (اداره مالکیت صنعتی) ارائه دهد.
مرجع ثبت مدارک ارائه شده را بررسی میکند. اگر مدارک تکمیل باشد، رسیدگی آغاز میشود. در این مرحله ممکن است مرجع، اعتراض را وارد نداند و یا اینکه اعتراض را وارد تشخیص دهد.
پس از ابلاغ اداره مالکیت صنعتی متقاضی ثبت چه اقداماتی میتواند انجام دهد؟
متقاضی میتواند به ابلاغ اداره مالکیت صنعتی پاسخی ندهد. این امر نشان دهنده تمکین و اطاعت از قانون است. در این صورت مشخص است که این امر و ثبت علامت برای متقاضی اهمیت ندارد که اعتراضی نکرده است.
از طرفی متقاضی ممکن است به ابلاغ مزبور پاسخ دهد و اعتراض خود را عنوان کند. این اعتراض در این صورت به منزله عدم تمکین است. در این صورت معترض میتواند در مهلت ۶۰ روزهای که از تاریخ ابلاغ اعتراضنامه به وی، به دادگاه عمومی تهران مراجعه و طرح دعوا کند. در ادامه دادگاه در این باره اظهار نظر میکند.
برای شروع ثبت طرح دعاوی علامت تجاری باید چه کاری کنیم ؟
شرکت ثبت علوی همواره حامی منافع مشتریان خود بوده و در خصوص ثبت برند (ثبت علامت تجاری) و اقامه دعاوی نشان تجاری میتواند همراه شما باشد. شما میتوانید به منظور دریافت مشاوره رایگان با شماره 02188828008 تماس بگیرید و از خدمات شرکت ثبت علوی بهرهمند شوید.
بدون دیدگاه