نقل و انتقال سهام شرکت چگونه انجام می شود؟

نقل و انتقال سهام شرکت چگونه انجام می‌شود؟

 

نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص از مواردی است که ممکن است در طول فعالیت یک شرکت سهامی خاص، بارها انجام شود. سهم یا سهام، به جزئی از سرمایه شرکت‌‎های سهامی می‌گویند که میزان مشارکت، تعهدات و منافع صاحبان آن شرکت‌ها را مشخص می‌کند. به همین دلیل، حساسیت های خاص خود را دارد و از اهمیت زیادی برخوردار است.

 

ورقه سهم چیست؟

ورقه سهم، یک سند قابل معامله است که نماینده تعداد سهامی است که صاحب آن، در شرکت سهامی بر آن‌ها مالکیت دارد. البته دارنده سهم، نسبت به سهم، مالک دارایی شرکت نیست؛ بلکه نسبت به سهم خودش از شرکت، دارای حق است و به واسطه سهمش  می‌تواند از منافع شرکت استفاده کند. همچنین صاحب سهام، می‌تواند در مجمع‌های عمومی رای دهد و اگر شرکت به هر دلیلی منحل شد، از دارایی شرکت سهم ببرد.

در زمان تاسیس شرکت باید نوع سهام خود را تعیین کنید، زیرا نوع سهام در روند و فعالیت‌های شرکت اهمیت بسیار زیادی دارد. این سهام، ضامن خسارت‌هایی است که مدیران در دوران مدیریت خود ممکن است به شرکت وارد کنند. این مدیران تا زمان پرداخت کامل بدهی، مجاز به نقل و انتقال سهام شرکت خود نیستند؛ اما برای نقل و انتقال سهام شرکت با نام یا بی ­نام سهامداران به اعضای جدید و قدیم مانعی ندارند. البته اجاره سهام غیرمجاز است، اما رهن سهام شدنی‌ست.

اگر سهام شما در ردیف سهام‌های نقل و انتقال سهام شرکت قرار دارد، برای طی پروسه فروش سهام شرکت سهامی خاص یا محدود، باید مدارک شناسایی اعضای جدید و قدیم شرکت به همراه روزنامه تاسیس و آخرین تغییرات را آماده کنید.

نقل و انتقال سهام شرکت چگونه انجام می شود؟

انواع سهام شرکت‌ها

سهام شرکت‌ها، به طور کلی در دو نوع سهام با نام و سهام بی نام دسته‌بندی می‌شوند. البته انواع دیگری از سهام نیز وجود دارد که زیر مجموعه این دو نوع کلی قرار می‌گیرند.

سهام بی نام، سهمی است که به صورت سند در وجه حامل تنظیم می‌شود. هر شخصی که آن سند را در اختیار خود داشته باشد، مالک این نوع سهم شناخته می‌شود، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. همیچنین نقل و انتقال سهام شرکت بی نام به صرف قبض و اقباض انجام می‌شود و نیاز به رعایت تشریفات رسمی خاصی ندارد.

سهام با نام هم همانطور که از نامش مشخص است، سهمی‌ست که مالک آن مشخص و معلوم است. چنین سهامی، زمانی جزء دارایی های شخصی افراد محسوب می‌شود که سهام فوق، در دفتر سهام شرکت به نام فرد ثبت شده باشد. سهام ممتاز هم نوعی از سهام است که با رعایت مقررات قانون تجارت، از مزایای خاص و ویژه‌ای بهره‌مند است. برای مثال به دارنده چنین سهامی، سود بیشتری تعلق می‌گیرد یا برای دارنده چنین سهامی حق رای بیشتری در مجامع عمومی قائل می‌شوند. اعضاء هیات مدیره و یا مدیر عامل شرکت صرفا از بین دارندگان سهام ممتاز انتخاب می‌شوند.

 

تعریف شرکت سهامی خاص

شرکت‌های سهامی خاص به دو صورت تعریف می‌شوند: شکلی، ماهوی.

در تعریف شکلی می‌توان گفت که، شرکت سهامی خاص، شرکتی است که تمام سرمایه آن منحصراَ به وسیله موسسین تامین می‌شود. طبق قانون تجارت، شرکا و اعضای شرکت سهامی خاص باید حداقل 3 نفر باشند.  در تعریف ماهوی، شرکت‌های سهامی خاص، شرکت‌های بازرگانی هستند؛ حتی اگر موضوع فعالیت شرکت غیر تجاری باشد. برای مثال اگر فعالیت شرکت سهامی خاص، در رابطه با خدمات نظافتی، حسابداری، تغییر و نگهداری و غیره باشد، بدون در نظر گرفتن موضوع، باز هم این شرکت به صورت تجاری در نظر گرفته می‌شود.

در حال حاضر بیشتر از یک میلیون شرکت تجاری اعم از دولتی، تعاونی، خصوصی و عمومی در عرصه اقتصاد کشور عزیزمان مشغول فعالیت هستند. به همین علت، باید شناخت کلی از نظام حقوقی حاکم بر شرکت‌ها داشت. لازمه توسعه تجارت،  قانونمند شدن فعالیت‌های این طیف گسترده از شرکت‌های تجاری است.  برای استقرار انضباط اقتصادی به عنوان پیش نیاز توسعه تجارت، شناخت کلی نظام حقوقی حاکم بر انواع شرکت‌ها، یک امر ضروری و غیر قابل اجتناب است.

نقل و انتقال سهام شرکت چگونه انجام می شود؟

تعریف شرکت سهامی عام

شرکت سهامی عام هم شرکتی است که در آن موسسین قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم، تامین می‌کنند. این ویژگی عمده این نوع از شرکت‌هاست. یکی از تفاوت‌های آن با شرکت‌های سهامی خاص، حداقل تعداد شرکاست، به طوری که در شرکت سهامی عام، تعداد شرکا حداقل 5 نفر است.

تعریف شرکت تضامنی

شرکت تضامنی شرکتی است که تحت اسم مخصوص برای امورتجارتی بین دو یا چندنفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می‌شود. اگر دارایی شرکت برای تادیه تمام قروض کافی نباشد، هر یک از شرکاء مسئول پرداخت تمام قرض‌های شرکت است. در شرکت های تضامنی، حداقل تعداد شرکا 2 نفر است.

 

خروج از شرکت سهامی خاص

در همه شرکت‌ها، چه سهامی خاص و چه سهامی عام و چه با مسئولیت محدود، در صورتی که فردی یا افرادی به هر دلیلی دیگر مایل به همکاری با شرکت نباشند، می‌توانند طی چند مرحله خروج و یا کاهش سرمایه‌ی خود را انجام دهند.

 

ورود و خروج افراد به چند دلیل خاص انجام می‌شود:

  • اضافه شدن شخص جدیدی به مجموعه به جز اشخاص حقوقی
  • جایگزینی فرد یا افرادی از مجموعه با افراد یا فردی دیگر
  • ورود شریک جدید از طریق افزایش سرمایه شرکت
  • انصراف یکی از اعضاء برای ادامه کار با مجموعه

در شرکت‌های با مسئولیت محدود برای هر نوع ورود و خروج اعضای هیات مدیره، باید همه شرکا یا اکثریت شرکای شرکت در مجمع عمومی عادی که بطور فوق العاده تشکیل می‌شود، شرکت کنند. در این مجمع باید صورتجلسه‌ای را تنظیم و سپس امضا کنند؛ سپس تحویل اداره ثبت شرکت‌ها بدهند تا پس از آن اقدام به ثبت و درج آگهی آن در روزنامه کثیرالانتشار شود.

بر اساس قانون، هیچ کدام از اعضا اجازه واگذاری سهم خود به شخص دیگری را ندارند. برای انجام این عمل، باید موافقت تمام اعضا را بدست بیاورند. در این نوع از شرکت‌ها، خروج اعضا امری عادی و معمولی نیست. به علت آنکه در شرکت های تضامنی، شخصیت و اعتبار شرکا اهمیت بسیار بالایی دارد و همینطور ممکن است که خروج یکی از اعضا، تاثیر بسزایی در ادامه فعالیت شرکت داشته باشد.

نقل و انتقال سهام شرکت چگونه انجام می شود؟

سخن پایانی

 

ثبت علوی، یک شرکت فعال و معتبر در زمینه ثبت شرکت، ثبت برند، نقل و انتقال سهام شرکت و… قادر است تا برای شما در کمترین زمان ممکن کارهای ثبتی را انجام و همچنین مشاوره‌ی لازم را برای این کار به شما ارائه دهد.

برای دریافت راهنمایی می‌توانید با مشاوران موسسه ثبت علوی به شماره ۸۸۸۲۸۰۰۸-۰۲۱ تماس حاصل نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت − 5 =